Іпотерапія в реабілітаційному процесі: виїзне практичне заняття з майбутніми психологами ДСНС України

Наприкінці минулого року МВС ініціювало черговий психореабілітаційний проект, головною відмінністю якого стало впровадження в процес відновлення фахівців сектору безпеки і оборони методу іпотерапії. Іпотерапія – це комплексний реабілітаційний метод, заснований на терапевтичній взаємодії з кіньми. Він спрямований на поліпшення фізичного та психоемоційного стану людини.
За словами начальника Управління психологічного забезпечення МВС Андрія Костюка «МВС напрацьовує багато напрямків психологічної реабілітації для захисників і захисниць. Один із методів – іпотерапія. Головне у ній – емоційна складова. Під час лікування за рахунок контакту із твариною ми здатні повернути бійців в реальне життя. Коли людина отримує поранення, вона набуває певного тілесного і ментального відсторонення. А іпотерапія сприяє заземленню та набуттю позитивних емоцій».
Нині психологи МВС напрацьовують систему та механізми роботи для іпотерапевтів. У подальшому Міністерство внутрішніх справ має на меті масштабувати проект і залучити до такої реабілітації фахівців з усіх регіонів України.
З метою напрацювання додаткових практичних навичок при роботі з рятувальниками в межах відновлювального періоду 12 березня 2024 року було проведено виїзне практичне заняття з курсантами соціально-психологічного факультету, які незабаром поповнять лави фахівців психологічної служби ДСНС.
Заняття за темою: «Іпотерапія як метод реабілітації за допомогою верхової їзди» було проведено викладачем кафедри психології діяльності в особливих умовах соціально-психологічного факультету НУЦЗ України Юлією Юнаковою на базі кінно-спортивного клубу «Сван» м. Черкаси. Під час заняття курсанти ознайомились з основами методу іпотерапії, дізнались про тісний зв’язок цього методу з медициною та реабілітацією, обговорили перспективність цього методу при роботі з представниками ризиконебезпечних професій в умовах війни та у післявоєнний час. Головний акцент під час заняття було зроблено на можливості використовувати зазначений метод при роботі з різноманітними проблемами психоемоційного спектру.
 
 
 
 

 

Контакти

Поштова адреса:
61023, м. Харків,
вул. Чернишевська, 94,
Соціально-психологічний факультет
Телефони:
(057) 707-34-60
(063) 164-17-96
(050) 997-92-66
(067) 475-56-97